July 1, 2010

baikkah aku?


di tengah pagi itu..setelah menghabiskan sebuah novel..bukan novel leleh biase aku kira..those yang close dengan aku memang tahu aku suke membace novel..oke back to the topic..lepas aku habiskan bace novel feveret writer aku, HLOVATE entitled VERSUS....

bukan senang nak jadi baek..it costs u a very high and expensive price.
.

payah..pedih..perit kat dalam...versus melawan diri sendiri..memang saket bile sesuatu yang memang dah sebati dalam diri kite cube kite torn apart..for example bagi yang dah everyday tengok tv suddenly nak stop..memang susah..

bile kenang balik dan judge diri sendiri..aku masih belum boleh dikira baek..mungkin baek kalau mengikut skema masyarakat..tapi memang far miles away behind kalau nak ikotkan skema Allah dan Rasul...

bukan senang dari jeans dan tshirt ke baju kurung bercekak di hujung lengan..
bukan senang dari novel lagha ke naskhah al-Quran..
bukan senang juga dari lagu hentak kepala ke alunan zikir dan nasyid...

baekkah aku bile aku masih lagi tengok wayang..masih lagi tengok cerita yang lagha di kaca tv..
baekkah aku bile aku masih terleka ketika terdengar azan tetapi masih bersantai di hadapan tv..

bagi persepi masyarakat bila seseorang gadis memakai tudung dan berpakaian sopan tetapi masih mengamalkan pergaulan bebas yang tidak menghadkan persentuhan antara lelaki dan perempuan..masih lagi keluar masuk panggung wayang..adekah itu dikira baek? mungkin baek kalau mengikut skema masyarakat..kenapa?kerana melihat dari segi berpakaian..

memang bukan kite yang menentukan sama ada kite masuk ke dalam syurga atau neraka..tapi sekurang-kurangnya bile kite mengikut skema Allah dan Rasul, InsyaAllah..semuanya di tangan kite sendiri..aku taw bukan senang tapi fake till you make it!

aku quote satu ayat dari Hlovate..

"live well or live hell..we choose..."

or nak senang mcm satu iklan tu punye ayat..

"it's in your hands.."


post kali neh dalam mode siyes...mungkin kerana aku sedang cube mencari jalan pulang walaupon masih samar..aku juge remaja..yang masih lagi kadang kala hanyut di bawa arus dan berharap supaya tidak lemas dalam usia yang masih sehijau daun pokok getah..


may Allah bless...

4 horlicks ais:

lionteen said...[Reply to comment]

sedey lionteen bc...
menginsafi diri ni yg serba kekurangan:(

dotblogspotdotkom said...[Reply to comment]

al-hamdulillah.... sekurangnye ada kesedaran... bukan senang nak sedar....

so apa lagi.... sesama le kita memperbaiki diri kita.... mana yang baik tu... kita terus kan... yang kurang baik tu.... tinggalkan....

gud laks fren...

♥ m1ss s7rAwb3rrY ♥ said...[Reply to comment]

i love ღღhlovateღღ

ney said...[Reply to comment]

yup,its not that easy nak jadi baik,hati siyesly kena tetap pendirian..yela,just imagine,ney sekolah agama 5 tahun,masuk ag uia pun masih tak dapat nak baek 100%
thats why ada doa yg kalau benda tu baek,biar kita nmpak dia baik,kalau tak baik,kuatkan hati utk kata tak baik dan menghampiri nya~cuba cari doa tu kat doa2 pilihan~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...