September 17, 2011

Puisi Cinta Yang Epik

Assalamualaikum people.

Waaaa dah lama aku tak update blog rupanya. Sorry semua bukan sebab aku busy, tapi sebab aku malas.  Ikhlas mengaku ni aku memang malas gila nak update blog sekarang.  Tapi tiba-tiba terasa nak update blog pada hari ini sebab dapat pencahayaan agung daripada pakcik Shakespeare.  Diilhamkan oleh Aime.

Shall I compare thee to a summer's day?
Thou art more lovely and more temperate
Rough winds do shake the darling buds of May
And summer's lease hath all too short a date
Sometime too hot the eye of heaven shines
And often is his gold complexion dimm'd
And every fair from fair sometime declines
By chance or nature's changing course untrimm'd
But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou owest
Nor shall death brag thou wander'st in his shade
When in eternal lines to time thou growest
So long as men can breathe or eyes can see
So long lives this and this gives life to these

Aaa sape-sape yang belajar literature masa sekolah dulu mesti familiar dengan Sonnet 18 ni.  Puisi ni susah nak faham maksud sebab vocabulary kita yang limited and ayat-ayat dia yang pakai level degree 18 tingkat.  Tapi pada aku puisi ni sangat la sweet dan mendalam lines by lines.  Kena penghayatan yang tinggi kalo nak buat ni.  So sesapa yang nak ngorat aku sila buat puisi macam pakcik Shakespeare ni dulu baru la aku KIV.  Cehh gaya aku hot market je kan.

Seremmm pulak aku tengok mata pakcik ni.  =.=


Babai !

p/s: Sehebat mana puisi ni tetap tak mampu nak kalahkan ayat-ayat dalam al-Quran :)

3 horlicks ais:

Miszyuyu said...[Reply to comment]

sonnet 18! ingat lg hehehe ms form brapa eh.. kakyu suka jd tukang bc je dlm klas tp sepatah apa xpaham wakakaka

アヌム ちゃん said...[Reply to comment]

sonnet 18..igt tp psl ape dh lupa..haha

vampire and his lady said...[Reply to comment]

aku paling anti kalau soalan ni keluar. haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...