July 29, 2011

Kadang-kadang Kopi Pun Tak Sedap Jugak

Assalamualaikum...

Hello people !

Sebenarnya aku sekarang sangat malas nak update blog.  Cerpen aku sendiri pun terbengkalai.  Ni bukan alasan seorang pemalas.  Ni alasan seorang rajin yang kekeringan idea.  Tapi sebab aku teruja dengan satu topik ni, maka aku update la teratak usang aku ni.  Let's get the ball rolling !

Bila bercakap pasal mencuri, automatik orang akan fikir mencuri barang ke ape jadah lagi.  Aku bukan cakap pasal mencuri hati kat sini ye.  Ini bukan entri jiwang sebab aku cuma berjiwang dengan cerpen aku je.  Out of it is no and no.  Aku takde la sebarang pantang larang ke ape.  Cuma agak menjengkelkan bagi aku apabila seseorang itu mencuri idea@ayat orang lain.  For example la kan, dia baca blog atau hasil penulisan somebody then dia apply kan pada hasil kerja dia.  I'm not talking about sikit-sikit ye.  Ini kes tak payah pakai teleskop pun dah boleh detect kat mana dia tiru.  Ni bukan kes paraphrase.  Ni kes tiru round-round.  Sikit-sikit boleh jugak terima tapi kalau a whole bunch  tu wow!  Sangat tak cool okay.  Create your own style of penulisan.  Tak kira la kat blog atau kat cerpen ke ape ke.  Entah.  Aku macam jengkel kut.  Entah lagi.  Tak tau la aku.  Where's your identity la kalau tiru identiti orang lain.  Kita just amik depa jadi inspirasi bukan kopikasi.

Babai !

3 horlicks ais:

azwa amani said...[Reply to comment]

amani kdg2 kopi jugak, tapi dapat izin dari tuan punya dulu laa, and kalau ade link credit amani akan letak, kalau takde tu sebab simpanan artikel lama-lama dari bacaan amani simpan dalam lappy, dah ada yang tak ingat dari mane, tapi bagi amani kan, kalau bab-bab agama ni, selalunya org tak kisah nak sebarkan,sebab itu memang tujuan di letakkan, cuma macam pandangan peribadi tentang satu2 isu, tutorial, dan juga puisi2 ke sajak ke..tak baik lah kalau kiter kopi...pandangan amani lahh :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@azwa amani Terima kasih. Pasal agama saya rasa memang tak kisah. Cuma saya agak jengkel bila org tiru style percakapan@penulisan seseorang. Bukan kes link credit ke ape. Btw terima kasih sekali lagi sebab comment :)

アヌム ちゃん said...[Reply to comment]

aa igt mula2 tadi air kopi..heeee...aaa mmg tension la kalau penat2 buat tiba2 hasilnya di copy gitu2 je kan..tp mmg benda ni berleluasa pun..sabar je la k..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...