November 19, 2010

jiran oh jiran

budi bahasa budaya kita ! check .
hormat menghormati sesama jiran tetangga.  check ( ? )

sungguhlah aku tak berapa nak faham kadang2 dengan perangai manusia ini. bukan aku nak kutuk jiran sendiri apa lagi nak mengumpat. memang bagus ada jiran. orang cakap jiran ini umpama saudara kita sendiri bila kita dalam kesusahan. okay aku take note that part. sure ! abah tengah2 malam sanggup bangun dari tidur yang lena bila dapat call daripada jiran mengatakan suaminya sakit dan perlu di bawa ke hospital. ( abah aku bangga jadi anakmu ! ) walhal jarang sekali kami pinta pertolongan daripada mereka kalau kami alami kesusahan sebab kami belum pernah lagi mengalami kesusahan hingga perlu meminta pertolongan orang luar. ( alhamdulillah ). raya haji baru2 ini terjadi lagi satu cerita. malam itu anaknya datang ke rumah aku untuk meminta barang masakan untuk di masak pada hari esok. ya dengan baik hati mak aku berikan. keesokan harinya, pukul 8 pagi dia menghantar makanan pada jiran2 lain sedangkan rumah aku tidak dihantar . oke datang part panas hati pulak get ready ! go !

bukan la aku hadap sangat nak makan makanan yang dia masak tu. tapi apa kes bila orang buat baik dia boleh buat macamnie lak. if nak suruh aku cerita abes mau bleh jd ensiklopedia neh. bila aku tanya pada abah "kenape la abah susah2 tolong die padahal die tu slalu headwind jek dgn kite..." abah cuma diam. haish cakap dengan abah aku neh nanti aku yang kena balik. whatever it is, apa yang kita buat kita akan dapat balik. sekarang ini kalau nak balas balik dah pakai cash. tak main la buku 555 dah.

2 horlicks ais:

MyMindandMyStyle said...[Reply to comment]

ko sepak je pale die kiwi

kiwi wiwi said...[Reply to comment]

haha ko bab nk dajal kt org laju jek ajar aku ek krie=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...