December 29, 2010

Cinta dot dot

Cinta itu buta.
Cinta ini membunuhku.

Cinta itu cinta ini. Macam2 falsa*pah yang keluar bila sebut tentang cinta. Bila gagal dalam exam sebab cinta mula la keluar ayat

"Ni semua sebab aku duk syok la bercinta dengan mamat sampai result pun kantoi"

Bila mengandung out of wedlock, ayat macam ni pulak keluar

"Sebab aku terlalukan cintakan Kodin la aku sanggup serahkan segala-galanya pada dia"

Jadah la semua tu. Bila tengah syok bercinta semua nampak lawa macam KLCC je. Bila dah frust menonggeng salahkan cinta macam cinta tu busuk macam tong sampah depan rumah pulak. Cinta tu memang la fitrah. Setiap manusia nak rasa perasaan disayangai leb2 tu semua. Even aku pun malas nak menipu readers yang aku sekuman pun tak nak rasa semua itu. Cuma bila difikirkan secara cool dan tenang, cinta tu tak boleh dipersalahkan. Segalanya bergantung pada nawaitu kita sendiri. Bagi aku bercinta tu biarlah sama2 tahu je. Tak payah la nak dating segala. Cukup dengan taaruf dan akhirkan dengan pernikahan. Punca yang merosakkan cinta ini adalah encik NAFSU la. Yeah bukan senang nak melawan nafsu. Sebab tu orang kata the hardest battle is when you against yourself. Guna machine gun, bom atom, bon nuklear pun belum tentu nafsu tu mati.

Sebelum aku tamatkan tazkirah pendek aku pada hari ini, ( cewah ) aku nak share sikit la info dengan readers. Imam Ghazali pernah berkata perkara yang paling berat sekali di dunia adalah hawa nafsu (Surah Al A'raf:179). Maka kita harus berhati-hati melawan nafsu supaya tidak sengsara di kemudian hari di dunia mahupun akhirat.


Love is not a crime tapi apa yang kita buat dalam bercinta itu boleh lead kepada dosa :)





May ALLAH bless

7 horlicks ais:

Diera Tekikushika said...[Reply to comment]

kalau cinta jgn kacau! huhu...

shahjiehan said...[Reply to comment]

agak2 bile SJ jumpa jodoh neh~ hahahha

fatin hanani said...[Reply to comment]

sedikit terasa hehe
sbb fatin pun bercinta dan date2 segala.hehe
tpi masih tahu apa yang xpatt dan ptt :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

diera : haha kacau ape neh yunk oit

SJ : haha blom smpai seru kot

fatin: hehe itu la cinta tu x salah tp taw limit la kan :)

fatin hanani said...[Reply to comment]

hehe yew am :D

najwa said...[Reply to comment]

xrmai yg btuah nk sebut i love u lillahi taala...
nawaitu nk sronok, mgatal, puaskn nfsu je..
kbykn not b aware of marital problems n ways of solving them..
xde skill...
tp cbuk nk bcinta...
c= bcinta 4 puaskn nfsu serakah
damn it!
xmau

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

jgn la emo sgt. aku tulis neh bkn tuju kt sape2. chill ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...