May 20, 2011

Belacan Pun Boleh Jadi Kek

Pernah dengar nama kek belacan tak? Aku sendiri pun tak pernah dengar sebenarnya. Baru tahu hari tu bila tengok kat status kawan aku yang duduk kat Sarawak. Aku ingat kan betul-betul ada belacan. Dengan lurus bendulnya aku bertanya. Rupa-rupanya tak ada belacan pun. Dinamakan macam tu mungkin sebab bentuk kek tu macam belacan. Cari gak tadi resepinya. Gila banyak kot guna telur ayam. 20 biji. Buat kek biasa pun tak guna banyak tu. Buat kek batik pun aku guna telur dua biji je. Tapi macam interested jugak la nak try buat. One day maybe :)

Resepinya:

16 ozs mentega
4 sudu makan gula hitam
1 btl kecil horlicks
1 tin sederhana milo
1 tin susu gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 tin susu manis

Cara membuatnya:

1. Pukul gula & mentega hingga kembang. Selepas itu masukkan telur satu persatu sehingga habis. Pukul lagi hingga rata & sebati.
2. Masukkan susu manis, milo, horlicks & gula hitam. Gaul lagi hingga rata.
3. Akhir sekali masukkan tepung gandum & gaul sekali hingga rata.
4. Kukuslah selama 5 jam. (Gunakan acuan 8″ x 8″)

Hasilnya nanti jadi macam ni kot. Keh3x aku pun tatau sebab aku tak pernah buat lagi.


Resepi aku ambil kat sini

9 horlicks ais:

ruki27 said...[Reply to comment]

1 botol horlick kecik? mmg xkan buat puye...bek aq wat air je...

fatin hanani said...[Reply to comment]

hehe macm menarikkan :D
fatin suka blajar wat kek hehe
tapi kan dgq tadi kek belncan hehe
mcm x sdp ja haha..last2 bawu tau nama ja hee :D

Misz Ayu said...[Reply to comment]

aaa da penah tgk resepi kek ni =p..



aa kiwi..selalu xley nk klik utk komen ..sebab link nk komen tu kecik beso kecik beso.. dia lari ke bwh.. kalu buke trus ke entry ni bru ley komen la.. klu buke full page xbole nk klik words horlick ais tu taw..dia lip lap pastu lari ke bawah...

shahjiehan said...[Reply to comment]

nak3!!!

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ruki27 Entahnya. Banyak gila sukatannya

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@fatin hanani Hehe buat la. Nanti anta kat am

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@Misz Ayu Hoii tengok je ke. Buat la sekali =)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@shahjiehan Buat sendiri :p

Linda Nazri said...[Reply to comment]

bak nak rasa 1. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...