June 10, 2011

Membaca Budaya Kita

Dah sah hobi aku memang pembaca.  Aku pembaca yang universal.  Tak kisah jiwang rusting, thriller, keagamaan.  Semua bahan bacaan aku baca asalkan content yang menarik.  Sebelum aku bergiat dengan novel, aku mula-mula dulu baca komik Dragon Ball, Sailormoon and ada la lagi apa benda ntah.  Tu zaman muda-muda dulu.  Then baca abah aku punya buku lak Kisah Perjuangan Sahabat-Sahabat Rasullullah.  Then dah masuk sekolah menengah aku start baca magazine macam Gempak dengan Utopia.  Utopia tu aku baca sebab nak baca komik daripada Ben.  Kat Gempak pulak ada Kaoru.  Dah masuk kolej aku start baca novel pulak.  So kalau masuk kedai buku macam Popular, MPH, Harris ke apa benda asalkan ada buku memang boleh buat aku melompat.  Aku tak prefer sangat shopping baju, seluar, kasut.  Penat.




Aku tak suka kena tunggu lama-lama untuk memilih.  Itu sebab aku punya baju asyik ulang pakai yang sama je.  Duit aku banyak habis kat buku.  Kedai buku kira syurga dunia la untuk aku.  Boleh gila kalau tak membaca satu hari.  Kalau boleh hari-hari aku nak ada benda untuk di baca tak kisah la spesies apa pun asalkan tak bosan.  Macam masa belajar dulu kawan-kawan aku punya tangan penuh dengan beg kertas.  Aku?  Buku je sebuah kat tangan.  Buat syarat daripada tak beli apa-apa lansung.  Novel berlambak kat rumah?  Mak abah aku bising.  Membazir.  Tapi aku tak rasa membazir pun.  Self-satisfaction aku kat situ.  Muka tak boleh percaya memang aku tak kasi pinjam novel.  Aku tak suka orang buat novel aku macam novel depa sendiri sampai muka surat nak tercabut.  Aku baca buku hang elok-elok, hang pinjam nak menjahanamkan novel aku.  Memang tak dapat la de.

Moral of the story :  Ada sapa-sapa nak belanja aku novel?  Keh3x

10 horlicks ais:

cik husna said...[Reply to comment]

takmau banje novel..tapi mau pinjam novel bole?hehe

Misz Ayu said...[Reply to comment]

kakyu rase dh lama xbeli buku,majalah,paper,nak bace salu type kt tenet jew..hishhh

アヌム ちゃん said...[Reply to comment]

okla tu duit habis dekat buku..berbaloi jugak.heee

naz & sya said...[Reply to comment]

haha.. saya pun suka baca novel.

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@cik husna aaa tak boleh !

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@Misz Ayu Hehe tapi ada certain things takde kat tenet except nina-chan !

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@アヌム ちゃん Ehe kak anum kena kasi hadiah buku lak kat saya

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

Iye saya tau anda suka baca buku spesies apa :)

kiwi said...[Reply to comment]

pinjam novel best2 boleh? hehe kiwi pun tak suka orang pinjam novel pulangkan dah rosak. terlipat sikit pun kiwi bising. yela, dah ada penanda buku, gatal pergi lipat novel orang tu kenapa.

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@kiwiHehe am memang cerewet sket bab novel ni. Pinjam cara elok pulang cara elok jugak la kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...