June 7, 2011

Never Assume. Ask

Pernah ada satu quote dalam Contengan Jalanan.  Macam ni quote tu;

Never assume.  Ask.

Maksudnya lebih kurang jangan kita buat anggapan.  Tanya terus.  Kita selalu memang suka buat macam tu.  Suka assume tanpa tanya terlebih dahulu.  Kalau yang positif tak apa tapi most of the times memang akan ke arah negatif.  Kita boleh tengok dah banyak bad effect terjadi sebab suka assume ni.  Hubungan sesama kawan/kekasih putus sebab suka fikir yang bukan-bukan tanpa bertanya dan suka buat keputusan sendiri tanpa nak dengar penjelasan orang lain.  Grapevine dalam work environment pun selalu terjadi sebab selalu assume orang.  Nampak kalau ada pekerja yang selalu dapat pujian daripada bos, sah-sah kita akan cakap sebab suka bodek bos.  Okay maybe ada jugak la macam tu.  Maybe jugak dia buat kerja bagus that's why dia dapat compliments dan promotions.  Susah kan nak fikir positif sebenarnya.  Aku pun selalu jugak assume orang. Nampak kawan selalu dapat high marks,

"Eleh bawak toyol la tu..."

Tu sekadar contoh je padahal dia tu memang dah best student.  Tapi ada jugak la berjaya sebab bawak segala hantu toyol, hantu raya masa nak exam.  Yang ni terang-terang aku nampak sendiri.  Tak payah assume and ask dah.  Err...kesimpulannya never assume and ask.  Pendek je kesimpulan sebab aku pun tak tau nak taip ape dah.

Adios ~

8 horlicks ais:

ceriteraliyana said...[Reply to comment]

oh tidakkk!!knpe entry p0st ko kaler itam..ak perlukan lampu suluh di sini..huk3!

naz & sya said...[Reply to comment]

never assume. haha.. nice weh!

shahjiehan said...[Reply to comment]

zaman sekarang ramai yg bawak toyol...


huhuh

nmpk depan mata kot...

アヌム ちゃん said...[Reply to comment]

aa kalau assume benda tak betul dah jd fitnah lak..huhu

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ceriteraliyana kesilapan teknikal

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@shahjiehan yg tu memang tak payah assume dah :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@アヌム ちゃん tau takpe. simple tapi kasi effect kan

aisyahalya said...[Reply to comment]

Hai.. amani.. tadi cedok ayat awak sikit... boleh kan.. ;) suka sangat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...