June 17, 2011

Sutera Bidadari

"Berwajah tenang...baik hati...akhlaknya sungguh mulia...terpelajar dalam hal ehwal agama dan bijak dalam membuat keputusan.  Langkah kakinya...nafasnya...hidupnya...matinya...solatnya dan ibadatnya...semua kerana ALLAH."


Yosh macam tu la gambaran yang diberikan oleh RAM  pada watak Saifudin atau lebih dikenali dengan Laksamana Sunan.  Aku start baca kronologi Sunan ni masa aku form 4.  Sebelum tu aku memang tak layan pun novel-novel ni.  Layan komik je.  Aku tengok kawan-kawan aku baca je dalam dorm.  Dalam hati dah duk bebel 'ntah novel apa ntah baca.  macam bosan je.'  Aaa kat situ la silap aku bila aku tak baca lagi tapi dah kata cerita tak best.  One day aku pinjam jugak la sebab weekend bosan tak ada apa nak buat.  Kawan yang lain outing.  Try baca Bagaikan Puteri.  First novel RAM yang aku baca.  Memang best tahap Sin Chan buat tarian gajah!  Sejak tu aku mula cari Bagaikan Puteri ni.  Ketagih nak baca lagi.  Then aku mula baca novel seterusnya dan seterusnya sampailah yang latest iaitu Sutera Bidadari yang aku baru beli baru-baru ni.  Sutera Bidadari ni macam tergantung ceritanya.  Aku harap ada lagi sambungan Laksamana Sunan dalam usaha nak membantu Sang Dewi.











Semua memang best!  Tapi bagi aku personally aku paling suka baca Bagaikan Puteri sebab tu novel pertama aku kenal watak Sunan.  Aku suka watak Haryani bersama dengan Sunan.  Tapi nak buat macam mana.  Tak ada dua kehidupan dalam masa yang sama.  Salah satu harus mati.


By the way, aku suka setiap cover novel-novel ni semua.  Mata depa cantik-cantik :)

5 horlicks ais:

cik husna said...[Reply to comment]

ade sume siri ke?mau pinjam cinta sufi..tu je yg tak bace g, y len sume da bace....

Eja Razif said...[Reply to comment]

best ke aman novel nih, aku masa part time jg kedai bapak tiri aku, ramai gak yang order buku nih....kalau aku nak baca, kena baca dari mula la ek,..nanti lau baca yang lain dah tak faham....

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@cik husna Oh yes. saya ada semua siri Laksamana sunan :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@Eja Razif Aaa kalau nak baca kena baca dari bagaikan puteri la. nanti tak faham pulak. best bagi aku. tak tau la bagi orang lain

shahjiehan said...[Reply to comment]

bykknya novel die~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...