June 9, 2011

Selamat Pengantin Baru Isteriku

Greetings peeps!

Hari ni mood nak review novel.  Dah lama tak review novel lepas the last one aku buat pasal Contengan Jalanan.  Selalu aku review pasal Hlovate tapi since Hlovate takde keluarkan novel baru dah so aku nak review novel lain pulak.  Review berdasarkan point of view aku sendiri.


Okay, tajuk dia macam cheesy habisan kan.  Aku beli buku ni masa event ape ntah kat kolej aku.  Tahun 2009 kot aku beli.  Aku pun lupa dah.  Ada booth novel then pak cik tu recommend kat aku beli novel ni.  Dia kata best la apa la.  Macam tau-tau je aku tengah ada duit masa tu.  Aku belek-belek kat belakang.


Fulamakatak!  Sah jiwang ni!  Lepas beberapa segmen mengayat antara aku dengan pak cik tu berlansung, aku pun beli la.  Sebab aku tak nak rasa penyesalan pulak kalau tak beli.  Keh3x.  Balik tu terus aku baca.  First baca memang aku tak paham pun cerita ni.  Bila baca kali kedua baru aku faham.  Meh aku brief sikit ye pasal novel ni.

Addam, Abraham dan Darren merupakan tiga orang sahabat baik yang kenal daripada kecil.  Addam dan Abraham ni muslim tapi depa dah menyimpang dengan pergi ke kelab-kelab malam, drinking and ehem-ehem dengan perempuan.  One day masa depa vacation kat Thailand depa jumpa dengan sorang girl ni.  This girl ni pelik sebab dia lansung tak nak bercakap and tak suka pakai baju.  Addam memang selalu hot dengan perempuan ni tapi at the same time dia ada feel jugak pada girl tu yang diorang kasi nama Maya since diorang ingat Maya tu bisu.  Akhirnya diorang seludup Maya ni balik Malaysia.  Addam ada hantar notes pada Abraham untuk kasi pada Maya tapi Abraham ni sabotaj and buat Addam ingat Maya ni benci kat dia.  Darren pulak mati sebab kebakaran kat kondo dia.

10 tahun kemudian, Addam balik dari Montreal and dia jumpa dengan Qisti.  Anak angkat mak Addam.  Mak Addam ni nak Addam kahwin dengan Mellyna tapi Addam ni sudah cair sama itu Qisti though depa banyak gaduh sebelum ni and lastly depa kahwin lari kat Siam.  Then Addam dapat tahu Qisti ni adik beradik tiri dengan dia so dia mula jauhkan diri daripada Qisti.  And ada la lagi konflik-konflik aku malas nak type sebab novel ni sangat tebal.

In short aku boleh cakap novel ni memang best!  Tak ada la jiwang sangat walaupun tajuknya cheesy cheezels.  So kalau korang nak tahu apa jadi pada Qisti dengan Addam, siapa sebenarnya Qisti, apa jadi pada Maya, kenapa Abraham boikot notes yang Addam kasi kat Maya, siapa Tasya and hidden secret di sebalik kematian Darren, korang boleh baca novel ni.  Thrill!  Menguji minda gila.  Aku yang konsentret habis baca pun tak paham storyline masa first time.  Terpaksa jugak malam yang sama aku baca second round dan kasi concentration dabel-dabel daripada novel yang selalu aku baca.  So, that all for the review.

Terima kaseyyyyy!

Psstt...walaupun tak dinyatakan dalam novel, aku rasa novel ni sesuai untuk 18 tahun ke atas.  Paham-paham sendiri je la.  Keh3x

8 horlicks ais:

アヌム ちゃん said...[Reply to comment]

fufufu
memang peminat novel ni..heee
dah lama tak baca novel..heeee

dreary dreamx said...[Reply to comment]

dear love : bagilah kan i satu novel :p

shahjiehan said...[Reply to comment]

hahaha.. lama gila..2009 tuh..

erk... 18thun ke atas? ni yang rasa nk baca ni..
huhuhuhu



jom baca dan komen Review KL gengster | ! !shahjiehan [dot] com ! !

kiwi said...[Reply to comment]

minat novel gk, tapi bila tengok tajuk tak jadi beli :P

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@アヌム ちゃん saya memang gila novel kak !

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@dreary dreamx alahai dalam mimpi la I kasi boleh :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@shahjiehan hehe baca la. SJ ni dah lebih umur takpe

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@kiwiala don't worry. content dia masih boleh diterima lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...