March 9, 2011

Jangan mengeluh nanti cepat tua

Pagi tu masa nak bersiap pergi kerja.  Dengar tazkirah pagi kat TV9 dekat di hati.  Tajuk apa entah.  Tak teringat.  Cuma teringat kata-kata ustaz tu sahaja.  Beliau cakap kalau terjadi apa-apa jangan mengeluh.  Jangan cepat patah semangat.  Menangis macam orang gila.  Mogok tak nak makan minum semua.  Sebagai contoh seorang gadis yang patah hati selepas putus tunang.  Jangan terlalu bersedih.  Tak payah salahkan diri sendiri.  Tak payah nak mogok yang memudaratkan diri sendiri.  Jangan keluarkan dialog macam nie.

"kenapa si bla..bla..tinggalkan aku?  Apa kurangnya aku?"

"Hidup aku dah tak bermakna lepas si polan tinggalkan aku..."

Tak baik.  Percayalah.  Everything happens for a reason.  Segala yang terjadi dalam hidup kita dah fated.  Nothing kebetulan dalam hidup.  Live well or live hell kita sendiri yang tentukan.  Pada parents pulak, kalau terjadi perkara macam nie tak molek sekiranya duk hingaq kat anak.  Seeloknya nasihatkan la dengan perkara yang menyejukkan hati.  Kalau putus masa bertunang at least lagi oke dari bercerai selepas nikah ain't it?



Teringat quote dari ustaz Iqbal.  "Janganlah kita mencintai sesama manusia melebihi cinta kita kepada ALLAH."  Now I know why :)

May peace be upon you guys :)

9 horlicks ais:

zaty luvlianncezzz said...[Reply to comment]

x baek taw mnegeluh.huhu


aiii>.<
btw ada adiah beshh kt cni

jom join GA BESSSSHHHH!!

Anak Pak Muin said...[Reply to comment]

xjumpe pon ayat merajuk cepat tua dlm entry ni..haha

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ zaty luvlianncezzz hehe tp tu la yg kite selalu buat kan

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
shahjiehan said...[Reply to comment]

segalanya ada hikmahnya.. kan kannn

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ Anak Pak Muin haha da tu tajuk entry jgn mengeluh. bukan jgn merajuk :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ shahjiehan betul tu. yg pahit akan manis juga :)

fatin hanani said...[Reply to comment]

yah2 bgus entry ni :)
fatin suka...tapi an hehe
dulu fatin pnh la mengeluh time ex fatin curang hehe
ayt fatin mcm dialog yang first tu tapi yang ke2 tu tidak sama sekali hehe

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ fatin hanani hehe takpe tu da lepas kan. biase la kite manusia mengeluh dulu baru sedar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...