March 16, 2011

Saya, awak dan barbie

Dapat ilham nak type entry nie lepas aku dah post entry Aku bukan princess Disney la! dan baca komen dari shahjiehan.  Sebenarnya entry nie bukan sambungan dari entry princess Disney tu.  Entry nie pasal kanak-kanak dan kita.

Komen dari shahjiehan dan Mr Vampire :

Klik kalau rasa-rasa tak nampak. 

Baru aku tersedar.  Kita nie dari kecik dah disogok dengan cerita-cerita fairytale.  Yang boleh buat kita melayang-layang atas angin, berangan nak kahwin dengan putera raja yang romantic, ensem, bla…bla..bla..  So aku sebagai perempuan ambil contoh paling mudah cerita Barbie dengan princess-princess Disney yang lain tu.  Budak-budak perempuan yang stok main fluffy toys konpem menganga kalau tengok cerita spesies macam nie.  Lepas tu mesti siap cop lagi.

"Kita nak yang kain kembang setaman tu!"

"Kita nak yang ada menatang lip lap lip lap tu!"

"Ala awak nie!  Kita cop dulu yang tu!  Uwaaaaaaa....."

Siap meraung-raung merampus dengan air mata semata-mata nak sangat cop barbie tu.  Heh.  Hakikat kan benda nie semua.  Dari kecil rupanya kita dah belajar benda-benda yang lagha.  Aku petik komen shahjiehan “elok jadi srikandi wanita solehah“

Tapi kalau tanya budak-budak sekarang siapa Fatimah Az-zahra.  Berapa je yang boleh jawab?  Tepuk dada kasi penampar sedas kat pipi sendiri.

May ALLAH bless.



Aku pun satu league je dengan budak-budak yang aku bebel kat atas.

7 horlicks ais:

Eja Razif said...[Reply to comment]

Srikandi Siti Khadijah aku tawu amani..heheh....Fatimah tu anak Siti Khadijah dan Rasullulah..

mr vampire said...[Reply to comment]

aku tak pernah rebut watak barbie..kitorang selalu rebut watak power rangers ngan masked rider je..kui3x..

mr vampire said...[Reply to comment]

http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/03/apa-itu-cinta-pendapat-dari-seorang.html

di tag..

shahjiehan said...[Reply to comment]

hahahahha.... kene buat cite katun berintikan tauladan...

tp spa yg nk buatkan..huhuhu

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ Eja Razif aha nasib baik tahu

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ mr vampire haha aku ambil contoh budak perempuan. budak lelaki aku tak ambil :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ shahjiehandulu ada majalah asuh. sekarang dah tak ada T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...