March 2, 2011

Boleh speaking kira berlagak ke

Hari nie aku nak cakap pasal Bahasa Inggeris.

Hikayat Pertama

English aku sekarang dah berkarat. Risau jugak aku. Terabur sana sini grammar. Memang hancuss. Aku sedar benda nie bila aku nak tulis dekat blog. Sebab kalau korang perasan la kan kalau aku review pasal novel dalam blog aku akan type dalam English. Boleh chek grammar aku kat sini dan sini. Nak belajar balik, aku dah habis sekolah. So memang aku kena belajar sendiri tapi takde guidance pulak yang betul2 terel untuk aku refer. Dulu aku apply TESL tapi tak dapat. Demit. Aku sebenarnya suka gila English. Sejak sekolah rendah lagi. Aku pun tak tahu kenapa aku minat. Kawan2 pun selalu tanya kalau ada yang diorang tak paham. *kembang hidung jap Tapi itu la masalah sekarang English aku pun sekarang dah rusty macam besi kena simbah dengan air.

Hikayat Kedua

Aku tak tahu sama ada nie berlaku di tempat lain atau tak. Salah satu contoh aku nak kasi.

"Can you please hand me the water?"

Cuba korang imagine aku cakap macam tu dengan loghat ala2 Harry Potter. Ada certain orang rasa menyampah. Katanya.

"Nak menunjuk la tu cakap slang macam tu."

"Macam bagus jek."

Haish! Tapi ada jugak yang cakap.

"Whoaaa best la dengar slang kau."

"Kau student TESL ke?"

Aku tak pernah kena sound atau kena puji macam kat atas tu. Sebab aku jarang speaking. Mungkin jugak tu antara penyumbang kekaratan English aku. Ada orang yang pandai cakap English tapi bab writing dia agak kureng. Ada yang pandai writing tapi speaking dia ke laut which is me. But ada yang fortunate dia boleh master dua2. English sangat penting sekarang. That day, aku handle caller yang cakap fully English. Aku faham dia cakap apa tapi English aku dah kelaut. Aku main taram je cakap asalkan dia faham. Urgh! Masa tu aku tekad aku kena improve English aku. Tapi masalah bila kita cuba nak cakap English orang akan assume kita berlagak. What the katak bawah tempurung. Orang nak majukan diri sendiri. Takde kaitan dengan berlagak. Susah kadang2 dengan orang kita nie. *sigh

Oke sebelum aku berhenti babbling, aku nak share tips sikit cara nak upgrade English cara aku sendiri.

1) Baca komik English.
2) Tengok kartun yang cakap English macam Spongebob. Tengok yang berat korang yang pening nanti :)
3) Tengok filem/drama English tanpa subtitles.
4) Speak English dengan diri sendiri. This really works oke. Trust me.
5) Baca kamus.

So that's itu. Tu cara aku belajar English. Happy reading. May peace be upon you guys :)

Aku suka slang Anwar Hadi dengan Maria Elena ^^

15 horlicks ais:

Hatch said...[Reply to comment]

niela bngsa kita...sbb dari sekolah lg..if ada somebody speaking skit jewk..ada yg ketawaknlah, ada yg herdiklah..mcm2 la..mjadikan kita x nk speaking..

taram jewk..grammar btol xbtol blkg criter..tp terima kritikan jika ada org perbetulkan kesilapan kita during speaking..

*nyanyi lagi english pastu pahamkn..nt lama2 boley speaking..cayelah~

nazrul ashraff said...[Reply to comment]

kawan aku..dy mmg talk slang english..bukan usa punya...cooolio..cara aku stdy english la..klo ada cter malay, aku tak dgr ap yg dy ckp..aq bce yg eng..klo cter dvd ke,,subtitle tkr malay..wiii..novel english..yesza!!

haha..wei..jangan lupa msk saya bloger remaja..hee

sab said...[Reply to comment]

erk. sab kureng english. xpandai sgt. :'(

Eja Razif said...[Reply to comment]

ala, amani ak kenal ko da lama, ko mmg paling terror english, even org cakap salah pon ko perasan, n paling ak ingat, pas ak uat assignment mst ak nk ko y cek kan grammar ak y tunggang langgang tu...

shahjiehan said...[Reply to comment]

shah pon x pndai sgt bi.. hahahha..

main balun je.. plg tkut bile nk buat presentation n interview.... pergh..gelabah la...gemuruh la..macam2!~

Wild Cherry said...[Reply to comment]

Am siap bg tips lg ek... BTW thnks atas tips tu coz WC pon english down... Coz WC x minat sgt english.. Tp skrg english pnting kn so WC kene bjar english wpon x minat.. Kalo x minat cite english plk, cm ne nk wat tu am?

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ hatch ketawa tape lg tp bab wat muke jengkel mmg aku menyampah betul la

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ nazrul ashraff wow slang british english ek? gila coolio!

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ sab ehe am pun tak berapa pandai. basic tu bole la

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ eja haha itu kisah lama. nie paling latest. serious dah rusty

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ shahjiehanuish tau takpe. part interview mmg scary. different bile talk in malay dgn english

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ Wild Cherry hehe kalau tak minat cite english bole speak english dgn diri sendiri. ecah pilih la mane satu options yg ecah suke yg am bagi tu :)

nazrul ashraff said...[Reply to comment]

yap..budak tu mmg coolio..tapi essay dia out la..tak la out sangat..haha..kira not bad la jugak..

http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/03/blogger-ini-masuk-cerpen-saya.html

ko di tag!

applesakura said...[Reply to comment]

dah polow~ hahaha
haa~ same la kite...fara pon jarang speaking takot kene gelak~ hehehe

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ applesakura hehe kena konfiden. diorang pun bukan tahu kalau grammar kita tunggang terbalik pun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...