January 11, 2011

Bagaikan Puteri


"Apabila hujan turun, melimpahlah air dari perbukitan, aliran menujah ke batu, melekuk tanda waktu beralih, seiring nyawa menghanyut usia, sejalan nafas melangkah ke hujung, awan kalau dapat dicapai, maka saktilah hamba...."


Cantik susunan bahasa ayat ni kan. Ini adalah novel Bagaikan Puteri karya Ramlee Awang Murshid. Sebenarnya aku ni boleh kata tak berapa suka nak baca novel thriller bagai ni semua. Aku kan jiwang. Baca novel ni masa tu pun sebab bosan. Duduk asrama la katakan. Memang bosan tahap patela punya la. Disebabkan bosan kira retak kat siling maka aku pun pinjam la dari domet aku. Kebetulan dia pun nak keluar outing. Lama kelamaan rasa best pulak cerita ni. Teruskan pembacaan. Sedar2 jek

"eh air apa pulak ni?"

Mangai! Boleh pulak aku berhujan sensorang atas katil. Masa tu part Laksamana Sunan terpaksa bunuh Haryani. Situasi pulak macam saja nak kenakan aku bila domet aku boleh pulak balik

"whoa kau nangis ke amanie?"

"eh mane ade. aku ngantok la baca novel nie"

Tapi last2 terpaksa gak aku ngaku aku berhujan sebab novel tu. Lepas tu aku pun dah buat keputusan! Balik pahang terus aku sambar novel ni sebijik kat kedai tak berapa popular. Sampai sekarang aku masih ikuti hikayat Laksamana Sunan. Memang terkesan kot kat hati taman batu aku ni :)


Antara ayat favourite aku dalam cerita ni. Laksamana Sunan yang cakap though that time dia tengah berhadapan dengan musuh dia


"Sebagai manusia aku sayang padamu.."

7 horlicks ais:

Amiey White said...[Reply to comment]

Dear , I nak watkan ur blog boleh ? nak tak? :D

Misz Yuyu said...[Reply to comment]

ade sorg blogger kje kt hicom sma awak hahaha

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

amiey : hah watkan blog i ? u nk godam ke ?

kak yuk : hah??sape2??

kiwi said...[Reply to comment]

wah! kiwi pun minat. siap ada semua koleksi penulis ramli awang murshid :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

wow! am pun ade trilogi bagaikan puteri jek :D

FIFIEY LYCHEE MARATION said...[Reply to comment]

antara author yg terknl kn beliau selain dr sharifah abu salem?

rsa nak baca je novel kat ats tuu:)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

yeap. huhu sile la bace. best tp ade org x suke bace yg novel spesies cmnie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...