February 7, 2011

Ada diploma pun tak guna

Now dah masuk bulan februari. Clan aku semua dah kepoh nak sambung study ke tak. Aku buat gaya selamba lagi. Diorang dah tanya

"korang sambung ke tak nanti?"

"amik course apa kalau sambung nanti?"

Aku bedal jek cakap nak further OSM. (orang sakit mental). Nak sambung ke? Sambil mata terkelip-kelip tengok siling retak. Ikutkan hati aku memang dah malas gila kot nak study. Penat dah tengok buku, test, assignment, exam, yada yada. Lagipun sekarang nie ada ijazah pun mengganggur. Bukan la nak menidakkan talent diorang yang ada ijazah tu. Sekarang skill tu macam lagi penting. For example, though dia hebat dalam akademik tapi bila masuk part praktikal memang hancus.



Tak ramai yang boleh apply apa yang diorang dah belajar pada waktu kerja. Communications pun break down even masa belajar dia boleh score 4 pinggan. Contoh paling jauh. Diri sendiri. Agak kelakar bila konon2 aku yang ambil diploma nie fail tak reti guna mesin fotostate. Nak suruh guna excel pun menggigil lagi. Akak kerani tu pun lagi expert bertingkat dari aku. See? Though akak tu takde diploma macam aku tapi skill dia lagi hebat dari aku. Memalukan. Lagipun banyak faktor lain aku kena fikir kalau aku sambung. Ehe yang tu biar aku simpan sendiri jek. Tak molek kalau aku share dekat sini. Apa pun aku apply jek nanti. Continue atau tak kita bicara di lain hari.

THE END

12 horlicks ais:

nazrul ashraff said...[Reply to comment]

haha..kerunsingan berlaku..:p

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

haha talking about the real life here

Diera Tekikushika said...[Reply to comment]

btol3... skill kena ada, w/pon kita blaja tggi mane, experience pon bole jd skill...

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

ehe aku mmg sntiase betul

sab said...[Reply to comment]

yup..betul..pgang dip or ijazah pn belum tentu kite boleh dapat dan sesuaikan diri dgn alam pekerjaan. sab punye kos xde praktikal..cuak gak sab nti nieh..yela..amik bisnes..tapi..communication skill sab mmg hancus.. :(

♥ m1ss s7rAwb3rrY ♥ said...[Reply to comment]

wawa luv this pic=))

shahjiehan said...[Reply to comment]

smbung elok...~ nk buat pjj pon ok jugak tuh~

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@sab : ehe am pun ade praktikal ketar gak lg. rase mmg x ready lnsung nk kerja

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

shahjiehan : emm masih kne byk berfikir

fiq. said...[Reply to comment]

betul tu amanie,
memang... budak2 pro teori daripada praktikal.
kita blajaq teori , praktikal dapat tyme keja.
blajaq guna mesin photostat mana ada dalam buku rujukan...
biasa lah tu

fiq. said...[Reply to comment]

mcm orag kata, amik cikgu sandaran tak terlatih lebih baik sebab depa dah ada pengalaman,
tapi guru baru mcm kami pon kene amik juga keja, sebab kalo tak amik,
mana nak datang pengalaman.
semua org bermula dari bawah

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

ehe itu la pasal. tape la kite blaja dari bawah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...