February 26, 2011

Siapa tak takut mati?

That day, aku text dengan kawan aku. Then dia cakap abang saudara dia dah meninggal. Muda. Around 29-30 macam tu la. Meninggal dalam tidur. Sebelum tu dia ada muntah. Food poison barangkali. Kawan aku sedih. Sedih sangat. Arwah baik katanya. Sangat baik. Walaupun jarang jumpa tapi sebab kebaikan arwah, ukhuwah dan kehilangan tu terasa. Aku nak tenangkan hati dia pun tak reti macam mana. Aku cuma cakap.

Dah janji dia macam tu. Kita yang hidup nie pun bila2 masa je ikut jejak langkah dia.

Aku pun sedih bila dengar walaupun aku tak pernah kenal arwah. Arwah meninggal muda. So, jangan ingat kita yang masih muda nie lambat lagi nak mati. Jangan ingat

"Ala muda lagi beb. Kalau tak enjoy sekarang bila lagi."

"Mati tu untuk orang yang dah berumur dengan orang sakit je la.."

Bagi aku, orang yang dah tahu jangka hayat dia sampai bila beruntung daripada kita yang tak tahu bila ajal sampai. At least bila dah tahu boleh banyakkan amal ibadat. Dah tak terleka. Yang kita sihat walafiat duk leka enjoy sana sini. Bila cakap pasal kematian siapa yang tak takut. Mulut je cakap takut tapi masih lagi leka. Mati lambat lagi kan. Ingat ye. Kita dengan kematian tu makin dekat. Bukan makin jauh. Macam mana cara kita meninggal tu wallahualam. Rahsia ALLAH. Mudah-mudahan dalam keadaan yang baik. Renung-renungkan dan selamat beramal.

May peace be upon you.


4 horlicks ais:

azwa_amani said...[Reply to comment]

errmmm..org yang paling bijaksana ialah org yang sentiasa ingat tentang mati dan membuat persediaan untuk menempuhnya

nazrul ashraff said...[Reply to comment]

betul3x..wii..seram la pulak..:(

http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/02/ked-nava-berbicara-tentang-islam.html

aku paksa kau baca..haha..

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ azwa_amani yeapp..so true

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ nazrul ashraff heh aku da baca. bravo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...