February 9, 2011

Kita tak bergaduh sebab perempuan

Ada dua orang teman. A dan B. Berkawan sejak lama. Agak2 kalau ada anak dah boleh berlari kot. Hubungan yang kadang2 oke kadang2 tidak. Sekejap bergaduh sekejap berbaik semula tapi hanya satu hal yang menarik tentang mereka. Tidak pernah berkelahi atas satu sebab. Perempuan.

Satu hari A telah menerima tawaran belajar di sebuah kolej. A sangat teruja tapi takut kadang2 datang juga cuit2 di hati. Mengenangkan B turut belajar di tempat yang sama rasa cuak itu slow2 jugak blah. Adat apabila pergi ke tempat baru. Konpem ushar perempuan2 yang belajar kat situ jugak. Tapi dalam ramai2 perempuan, A telah tertangkap mi cintan dengan sorang gadis. Putih macam kapur, kecik molek macam baju size s, pendiam macam ada emas dalam mulut. A selalu curi2 pandang gadis tersebut. Nak tegur tapi dia malu. Sedar diri tak sekacak Ashraf Muslim. Bercerita pada si teman tentang gadis pujaan hati. Penuh teruja bercerita. Si teman pun ushar jugak perempuan yang sama malah lebih berani hulurkan salam perkenalan. Kelebihan apabila si teman kacak macam Ashraf Muslim. Sejak itu, si teman dan si gadis mula berkawan. Si A hanya melihat. Berkaca-kaca matanya. Sedih. Sangat sedih tapi tak dizahirkan di paras. Tetap tersenyum ceria. A sedar siapa dirinya. Mujur teringat pada ayat penenang hati. Teringat quote daripada Ked Flop.

“Mana ada rules dalam dunia nie kalau kita suka kat orang maka orang tu kena suka kat kita balik.“



Si A termenung di dada langit. Matahari hampir terbenam. Sebentar lagi laungan azan bakal kedengaran. Dan A tersenyum walau dalam hati pedih macam kena simbah dengan air garam. Sungguhlah. Kita tak kan pernah bergaduh sebab seorang perempuan.

THE END

14 horlicks ais:

lionteen said...[Reply to comment]

sedey lak bc ni. sape si A tu yek? cian kat die kan

zaty luvlianncezzz said...[Reply to comment]

tp pompuan akn gadoh berebutkan lelaki kn ..hurmmm

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@lionteen : ehe a very gud friend of mine. kiwi kenal sgt dgn die :)

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@zaty luvlianncezzz : aha yeap cume segelintir jek sanggup berkorban :)

Bintang Asterisk said...[Reply to comment]

amani, apasal aku rasa macam post kau ni tuju kat aku n kau n budak tu? Aku rasa macam tak sedap hati lah. Kau sebenarnya okay tak ni? Alahai. aku serba salah sangat bace post kau ni......

ceriteraliyana said...[Reply to comment]

mnelah ko dpt citer nie???btw..suke ngan qu0te tue...sgt2!!
cm jgk ngan mknn feveret kte...suukeee gile ah!!!pntang jumpe msti nk..tpi..ne tw dri mkn mknn yg ke suke tula bole wat kite dpt penyakit laks...

shahjiehan said...[Reply to comment]

ked flop? cam penah dgr... hlovate?

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@bintang asterisk : aha neh aku reka jek. pena pulak la aku tgk matahari terbenam. auta semata

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@ceriteraliyana : hahaha aku kan penulis yg hebat. msti la idea aku sendiri.

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

@shahjiehan : haha yeap. the one n only :)

Bintang Asterisk said...[Reply to comment]

ntah aku tbe2 ase mcm aku watak jahat tu. Huhuhu.

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

ko mmg slalu jaat pun. x payah tggu ade cite. hahahahahaa

nazrul ashraff said...[Reply to comment]

u can be a writer..haha..believe me!!

Amanie Ashraff said...[Reply to comment]

wohoo! hold it. i cant be a writer la. aku x pandai menulis. neh pun aku throw out jek ape yg aku nk tulis :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...